Diyarbakır'da Malta Haçı Bulunan Roma Dönemine Ait Lahit Keşfedildi

Diyarbakır'ın tarihi surlarında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında, üzerinde "Malta Haçı" bulunan Roma dönemine ait bir lahit keşfedildi. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan bu tarihi eser, bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ilk kez bulunan bir lahit örneği olarak dikkat çekiyor.

Diyarbakır Surları'nın 75 ve 76 nolu burçlarında başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, yaklaşık 4,5 metre derinliğinde bir kazı alanında kireç taşından yapılmış olan lahit bulundu. Lahitin kapak kısmı iki parçadan oluşurken, tekne kısmı ise yekpare bir yapıya sahip. Lahitin boyutları ise 224x82x116 santimetre olarak belirlendi.

BİNGÖL - Karlıova'da 4,2 büyüklüğünde deprem güvenlik kameralarına yansıdı BİNGÖL - Karlıova'da 4,2 büyüklüğünde deprem güvenlik kameralarına yansıdı

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, yaptığı açıklamada, lahitin bulunmasının ardından uzman restoratörler tarafından temizlik çalışmalarının yapıldığını ve lahitin geçici olarak İçkale Müze Kompleksi'nde sergilendiğini belirtti. Koç ayrıca, lahitin içerisinde bulunan kemiklerin Gaziantep Üniversitesi'nde inceleneceğini ve elde edilen verilerin paylaşılacağını ifade etti.

Diyarbakır'da yapılan çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Koç, benzer mezarlarla daha önce de karşılaşıldığını ve bu bölgenin büyük ihtimalle kilisenin mezarlık alanı olduğunu söyledi. Lahidin bulunduğu yerin Saint George Kilisesi'nin yan tarafında sergileneceğini belirten Koç, buranın 3. veya 4. yüzyıla tarihlenebilecek bir nekropol alanı olduğunu belirtti.

Diyarbakır'da bulunan bu tarihi lahit, bölgenin kültürel ve tarihi zenginliğine yeni bir katkı sağlarken, yapılan çalışmaların bölgedeki arkeolojik keşiflere olan ilgiyi artırması bekleniyor. 

Kaynak: aavideo