Pirinç üretiminde önemli bir yeri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde çiftçiler, çeltik ekimine başladı. İlk çeltik fabrikasının 1926'da kurulduğu Tosya'da, yaklaşık 10 bin dekar alanda çeltik ekimi gerçekleştiriliyor.

Ardahan'da Kurban Bayramı Namazı Merkez Camisi'nde Kılındı Ardahan'da Kurban Bayramı Namazı Merkez Camisi'nde Kılındı

Ilgaz Dağı'ndan gelen kar sularıyla beslenen çeltik tarlalarında çeşitli pirinç türleri yetiştiriliyor. Coğrafi işaret belgeli "Sarıkılçık" türü öne çıkarken, diğer türler arasında Yaşar, Maratelli ve Osmancık pirinçleri de bulunuyor.

Çeltik tarlalarında çalışan kadınlar da aktif rol alıyor. Dizlerine kadar çamur içinde çalışan kadınlar, tarlaları tırmıklarla temizleyerek çeltik ekimine hazırlık yapıyorlar.

Tosya Ortalıca köyü muhtarı Salih Uysal, köylerinin en önemli gelir kaynağının çeltik olduğunu belirtti. Uysal, çeltik ekimi sürecini ve köylerindeki pirinç çeşitlerini anlattı.

Çeltik üreticisi İlhan Demirci ve Hacer Kalaycı da çocukluklarından beri çeltik işiyle uğraştıklarını ve bu işi severek yaptıklarını dile getirdi.

Çeltik ekimi için bu yılın hava koşullarının olumsuz olduğunu söyleyen üreticiler, ancak yine de sezonun başlangıcında tarlaları hazırlayarak çeltik ekimine başladıklarını belirttiler.

Tosya'nın çeltik üretimindeki önemine vurgu yapan muhtar Salih Uysal, Tosya pirincinin lezzetinin Ilgaz Dağı'ndan gelen kar suları ve kaynak sularından geldiğini ve bu nedenle Tosya pirincinin çok verimli ve lezzetli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: aa