Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve İstanbul Medipol Üniversitesi akademisyenlerinin meme ve prostat kanserlerinin etkilerini azaltmaya yönelik yaptığı çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Zonguldak BEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Gerçek liderliğinde yürütülen çalışmada, sentetik olarak üretilen "Arilidin Barbitürat Türevi Özgün Moleküller"in kanserli hücreler üzerindeki etkisi incelendi. İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Güzel ve doktora öğrencisi Betül Yaşin tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, bu moleküllerin tirozin kinaz inhibitörü olarak kullanılabileceği tespit edildi.

Yaklaşık 3 yıl süren ortak çalışma, "Kanser Tedavisinde İlaç Adayı Olarak Kullanılabilecek Arilidin Barbitürat Türevi Özgün Moleküller" başlığıyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent aldı.

Bayburt 2. Bilim ve Teknoloji Festivali (BAYFEST) Coşkuyla Başladı Bayburt 2. Bilim ve Teknoloji Festivali (BAYFEST) Coşkuyla Başladı

Prof. Dr. Zuhal Gerçek, anti-kanser ilaçlar üzerine yaptıkları çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, yeni sentezledikleri maddelerin tirozin kinaz enzim inhibitörü olduğunu ve proje kapsamında pek çok yeni ürün sentezlediklerini vurguladı.

Gerçek, sentezlenen ürünlerin anti-kanser aktivitelerinin araştırıldığını ifade ederek, özellikle meme ve prostat kanserlerinde etkili olduklarını kanıtladıklarını dile getirdi. Gerçek ayrıca, projenin bir başlangıç olduğunu ve türevlerine de çalışacaklarını belirtti.

Projeyi yaklaşık 3 yıl boyunca sürdürdüklerini ve sonuçlarını yeni aldıklarını belirten Gerçek, "İnşallah ilaç olarak da görürsek hepimiz için daha mutluluk verici sonuç olacaktır." dedi.

Bu önemli adım, kanserle mücadelede umut verici bir gelişme olarak kaydedildi.  

Kaynak: aa